中部大学

臨床検査技術教育・実習センター
大学院 生命健康科学研究科 生命医科学専攻
最終学歴 岐阜薬科大学厚生薬学科卒業
学位 博士(薬学)(岐阜薬科大学)
専門分野 分析科学
研究テーマ 生体試料中の薬毒物分析法の開発、ラン藻毒の毒性発現機構の解明

学術論文、評論

Novel extraction method using an ISOLUTE PLD+ protein and phospholipid removal column for liquid chromatography-tandem mass spectrometry analysis of 20 psychoactive drugs in postmortem whole blood samples. Tadashi Ogawa, Fumio Kondo, Masae Iwai, Tomohito Matsuo, Katsutoshi Kubo, Hiroshi Seno, Forensic Science International, 331, 111130 (2021)

Application of Lithium Assay kit LS for quantification of lithium in whole blood and urine. Masae Iwai, Fumio Kondo, Takayoshi Suzuki, Tadashi Ogawa, Hiroshi Seno, Legal Medicine, 49, 101834 (2021)

Development and application of a forensic toxicological library for identification of 56 natural toxic substances by liquid chromatography–quadrupole time‑of‑flight mass spectrometry. Tadashi Ogawa, Kei Zaitsu, Tetsuo Kokaji, Kayako Suga, Fumio Kondo, Masae Iwai, Takayoshi Suzuki, Akira Ishii, Hiroshi Seno, Forensic Toxicology, 38, 232-242 (2020)

Quantification of ethanol in whole blood by extraction using NeedlEx® and gas chromatography/mass spectrometry. Masae Iwai, Fumio Kondo, Takayoshi Suzuki, Tadashi Ogawa, Hiroshi Seno, Medical Mass Spectrometry, Medical Mass Spectrometry, 3, 30-34 (2019)

A new method for simultaneous quantification of fosphenytoin, phenytoin and its primary metabolite 5-(4-hydroxyphenyl)-5-phenylhydantoin in whole blood by ultra-performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry., Legal Medicine, 34: 64-69 (2018)